Wereldrecord!

Op zaterdag 16 februari 2019 heb ik het WERELDRECORD gezwommen op de 1000 meter ijszwemmen. Yes! Ik had dit doel al lang. En eerlijk gezegd, ook al een beetje opgegeven voor dit seizoen. De beste omstandigheden zijn toch vaak in een zwembad te vinden en niet in het open water. En bij de races in echte zwembaden (Veitsbronn, Volendam) is het me niet gelukt om de snelste van de wereld te worden. De week ervoor, in de Lake Konstanz Eisman wedstrijd zou het wel een zwembadsetting zijn, maar het bleek veel meer open water dan een zwembad, met tamelijk onhandige keerpunten. Ook daar dus niet gelukt. In Altenwörth, iets buiten Wenen, was het ook open water. 

Maar de organisatie had een hele strakke 25 meter baan uitgezet met goede voorzieningen. En het was lekker weer, windstil en bijna lente-achtig. Bovendien was ik deze race vooral gefocust op lekker zwemmen en niet op een recordtijd. In de ochtend voor de race zag het er allemaal zo goed uit dat het wel weer begon te spelen. Dus toch weggegaan met een heel snel schema on mijn hoofd. Wie weet…

Tijdens de race kon ik echter niets zien van de aanwijzingen van mijn vader, zodat ik ook niet wist of ik op dat schema zat of er ver vanaf was. Tegenlicht van de zon, toch een nadeel van mooi weer. Het zwemmen ging lekker, en tijdens de laatste baan hoorde ik dat het publiek best wel enthousiast was. Maar pas na mijn finish hoorde ik mijn tijd: 11:55.40! 20 seconden sneller dan het huidige wereld record, en dus een grote verrassing voor mezelf. Ik voelde me zo blij dat ik de kou niet meer voelde… Toch maar even de hottub in gegaan, waar gelijk de eerste felicitaties in ontvangst genomen konden worden. 

Hottub na de race, met Julia Wittig en Josef Köberl

De rest van de dag verliep in een soort roes (al wordt die snel minder als je nog twee keer het water in gaat). Iedereen was trots en blij, en ikzelf het meest. Bij de prijsuitreiking was er een grote fles champagne, en daar moest ik nodig wat ervaring mee opdoen. Dat kwam natuurlijk wel weer goed.

Champagne!

De maandag erna kwam de bevestiging van de internationale bond, en begonnen van over de hele wereld de felicitaties binnen te stromen. 

Dank aan de fantastische organisatie, Josef Köberl, Alexander Ströbl en Reinier Werner, voor een prachtige race die met nog lang zal bijblijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *